Česko by chtělo Latinoameričanům nabídnout víc než jen Prahu

Praha - Latinoameričané přijíždějí do České republiky stále ve větším počtu. Líbí se jim česká pohostinnost, tráví u nás v průměru tři dny a přednost dávají Praze, rádi nakupují. Česká republika by se chtěla u jihoamerických turistů profilovat jako země s bohatou historií a chutnou kuchyní. Prostřednictvím Czech Tourismu by chtěla nabídnout i jiné lokality než Prahu.

V těchto dnech probíhá v Praze tradiční setkání zástupců latinskoamerických cestovních kanceláří. Některé závěry schůzky shrnul pro Českou televizi Enrique de Andrés, prezident tour operátora OMVESA. „Jsme zaměřeni zatím pouze na Prahu, chtěli bychom ale nabízet i jiné lokality, třeba Karlovy Vary. S Českou republikou máme ty nejlepší zkušenosti. Našim spoluobčanům se líbí památky i česká pohostinnost,“ shrnul důvody, proč se Latinoameričan vydá do Česka, de Andrés.

Z půl miliardy obyvatel Latinské Ameriky cestují ročně do Evropy 2 miliony. ČR z těchto 2 milionů navštíví 70 tisíc. „Naší snahou je, když do Evropy dojedou, aby se dostali i do ČR,“ přeje si Petr Lutter, zástupce Czech Tourism. „Nárůst zájmu o ČR je kontinuální už několik let ve výši téměř 10 procent,“ dodal. Z výzkumů vyplývá, že Latinoameričané velmi rádi nakupují. „To je moc dobře pro naši ekonomiku,“ libuje si Lutter. Czech Tourism se mimo jiné snaží udržet zde turistu z jižní Ameriky co nejdéle. Zatím je pro ně ČR jen jednou z mnoha zastávek. Oblíbenou je trasa Praha-Vídeň-Budapešť, podobně cestují třeba i Japonci.