ČT má za sebou první Páteční odpočítávání

Praha - "Páteční odpočítávání", tedy shrnutí týdne na pražské burze, uzavřelo první den vysílání Studia burza. Od nového týdne obohatí zpravodajský kanál ČT24 tři pravidelné vstupy z akciového světa. V Dobrém ránu se diváci dozvědí výhled na celý den, druhý vstup je připraven krátce po otevření burzy po deváté hodině. Posledním bude odpolední vstup po tzv. closing bell, tedy uzavření burzy v 16 hodin. V případě mimořádného vývoje na burze se přihlásí i Studio.

„Tento týden byl ve znamení očekávání a kopírování směrů amerického kapitálového trhu,“ shrnula poslední dny na pražské burze analytička Ivana Šalamonová. Obchodování bylo ovlivněno i zveřejněním výročních zpráv společností Telefónica O2 a Komerční Banky. Pozitivní výsledky obou společností ale nedokázaly zlomit negativní náladu na trhu a končily v propadu oproti otevření burzy.

Velké ztráty kurzové hodnoty zaznamenal v uplynulém týdnu ČEZ. „Ten dosud nezveřejnil výsledky minulého roku a celý energetický sektor se potýkal s negativními zprávami, proto visely nad vývojem akcií ČEZu obavy,“ vysvětlila Šalamonová.

V závěru týdne se nedařilo ani německým akciím, měřeno indexem DAX. Ve Spojených státech se obchodovalo od úterý. „Nálady jsou spíše negativní,“ všimla si Šalamonová.

Šalamonová se zahleděla i do příštího týdne: „Výhled obchodování je značně nejistý. Jednak všechny významné společnosti ještě nezveřejnily své výsledky, pak také na trhu stále panují obavy z recese a z toho, že krize by se z oblasti hypotečního financování mohla přenést do oblasti kreditních karet.“

Naopak komodity zažívají „zlaté“, nebo spíše „ropné“ časy. OPEC naznačil, že nehodlá rozšiřovat produkci, přesto americká čísla o zásobách surové ropy poslala cenu barelu opět pod 100 dolarů. Nejistota trhu nahrává i zlatu. Analytička Šalamonová nevidí nemožné prolomení tisícidolarové hranice za unci během letošního roku.