Cena ropy kvůli napětí na Blízkém východě mírně vzrostla

Londýn/New - Cena americké ropy se dnes pohybovala jako na houpačce. Nakonec ropa lehce podražila kvůli napětí na Blízkém východě a chladnému počasí na Severozápadě USA. Tyto vlivy převážily nad obavami, že pokles americké ekonomiky sníží poptávku.

Cena lehké americké ropy v závěru vzrostla o 58 centů na 98,81 USD. Během dne se pohybovala v rozmezí od 97,16 USD po 99,37 USD za barel. Severomořská ropa Brent obchodovaná v Londýně zdražila o 77 centů na 97,01 USD za barel. 

Cena ropy se ve středu zvedla až na rekordních 101,32 dolaru za barel.
Výrazně se tak přiblížila i historickému maximu po inflačním přepočtu z
dubna 1980, které činí 102,53 USD. Další den však ropa díky vysokému růstu zásob v USA zlevnila. 

Poslední statistické údaje z USA posilují obavy, že americká ekonomika je na pokraji recese. To by mohlo znamenat pokles poptávky v zemi, která je největším spotřebitelem ropy na světě. Dnes tyto obavy obnovil pokles akciových trhů. Analytici však upozorňují na rostoucí poptávku z Číny a
Indie, která zřejmě udrží cenu i nadále vysoko. 

Ropa dopoledne posilovala kvůli vysokým cenám topného oleje, slabému dolaru a rostoucímu napětí na Blízkém východě. Do severního Iráku ve čtvrtek večer proniklo turecké pozemní vojsko. Podle tureckých sdělovacích prostředků jde o 10.000 mužů. Úkolem vojáků je pronásledovat kurdské separatisty. Vyhrocení konfliktu by mohlo destabilizovat region, který je hlavní oblastí těžby ropy v Iráku. 

Průměrná cena ropy od počátku letošního roku činí 93,02 dolaru za barel. Je tak téměř o třetinu vyšší než v roce 2007, kdy průměr činil 72,30 USD za barel, napsala agentura Reuters.