ČEZ mění plány, sází na plyn

Praha - Elektrárenský gigant ČEZ definitivně rozhodl o výstavbě dvou bloků plynových elektráren v severních Čechách. Realizace projektu v Počeradech na Lounsku, která společnost přijde zhruba na 18 miliard korun, by měla začít ještě letos. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Další plynový zdroj by měl podle deníku vyrůst také v Úžíně poblíž Ústí nad Labem.

V Počeradech chtěl ČEZ původně vybudovat uhelnou elektrárnu. Kvůli tomu už dokonce jednal o koupi Mostecké uhelné společnosti. Její důl Vršany měl pro nový zdroj zajistit přísun uhlí. Jednání ale na konci loňského roku zkrachovala.

Není to však jediný případ, kdy ČEZ ustupuje od výstavby uhelné elektrárny. Z původních sedmi projektů na výstavbu nebo obnovu elektráren spalujících uhlí se společnost rozhodla pokračovat jen ve třech, a to v již započaté obnově elektráren Tušimice a Prunéřov a výstavbě nové elektrárny v Ledvicích.

Podle obchodního ředitele ČEZu se společnost rozhodla přehodnotit své plány zejména kvůli neprolomení vládních limitů na těžbu uhlí. Dalším důvodem je nová koncepce energetické politiky Evropské unie. Ta zásadně upravuje systém získávání emisních povolenek. Dnes je energetické podniky dostávají zdarma, už od roku 2013 by je však měly kupovat v aukcích. Právě tepelné elektrárny přitom produkují nejvíce CO2.

Nové plynové elektrárny by měly zvýšit celkovou spotřebu plynu země zhruba o miliardu kubíků, tedy o více než deset procent současné spotřeby.

ČEZ se ale nevzdává ani plánů na rozšiřování jaderných zdrojů. Současná vláda přitom už ve svém programovovém prohlášení zaujala k budování nových jaderných bloků v tuzemsku odmítavý postoj.

Podle mluvčího ČEZu, čeká firma na signál, že má jádro přeci jenom podporu. Tím by mohly být odhady energetické budoucnosti Česka do roku 2050, které má v polovině letošního roku zveřejnit nezávislá komise v čele s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem.