Polsko by podle ministra financí mohlo přijmout euro v roce 2012

Varšava - Polsko by mohlo přijmout jednotnou evropskou měnu v roce 2012. Novinářům to dnes řekl polský ministr financí Jacek Rostowski. Upozornil však, že země dočasně přestane plnit inflační podmínku pro zavedení eura.

„Nevylučuji možnost vstupu do eurozóny v roce 2012,“ řekl Rostowski. „Nyní budeme mít jisté potíže s inflačním kriteriem, ale doufám, že od začátku příštího roku už to nebude problém,“ dodal.

Předchozí polská konzervativní vláda odsunula přijetí eura ze seznamu svých priorit; maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny v čele s rozpočtovým deficitem se ale snažila plnit.

Rostowski začátkem roku v rozhovoru pro americký týdeník Newsweek uvedl, že Polsko by s přijímáním eura nemělo pospíchat a nejprve musí zajistit, aby ekonomika byla na tento krok dobře připravena. Podobný přístup má i česká vláda a Česká národní banka.

Konvergenční program ČR z března 2007 počítal se vstupem do eurozóny v roce 2012. Aktualizovaný program z loňského listopadu už žádné konkrétní datum neuvádí. Premiér Mirek Topolánek tehdy uvedl, že zavedení eura v České republice se nedá do roku 2012 stihnout. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma počátkem roku odhadl, že Česko by mohlo přijmout evropskou měnu v roce 2019. Na oddalování vstupu do eurozóny si v ČR stěžuje řada podniků.

Do eurozóny v nejbližší době naopak míří Slovensko, které se snaží dodržet termín pro přijetí eura v lednu 2009. První z desítky zemí, které se staly členy EU v roce 2004 společně s Českou republikou, vstoupilo do eurozóny Slovinsko. Od počátku letošního roku se euro používá na Maltě a Kypru.