ČEZ loni zvýšil zisk o polovinu na 42,8 miliardy, hlavně díky drahé elektřině

Praha - Energetická skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala  před tiskovou konferencí společnosti. Nejvíce ČEZu k rekordnímu výsledku pomohla drahá elektřina.

„Velkoobchodních ceny, ze kterých ČEZ hlavně těží, nejsou regulované. Poddávají se vlivům ze zahraničí. Stát zde nemá prakticky žádné pravomoci,“ vysvětluje analytik Petr Novák. Loňské spuštění energetické burzy přitom na ceny elektřiny v roce 2007 vliv nemělo. Pro tento rok se totiž ještě prodávala formou tradiční aukce ČEZu.

V rámci energetických společností je ČEZ ve střední Evropě jedničkou, v celé Evropské unii je potom co do počtu zákazníků šestou největší firmou. V roce 2006 společnost vydělala 28,8 miliardy korun. Na tak výrazném loňském nárůstu se kromě dražší elektřiny podílely také úspory nákladů a akvizice v zahraničí. ČEZ v minulosti investoval třeba do distribučních společností v Bulharsku a Rumunsku nebo do dvou elektráren v Polsku. „Klíčové státy pro další expanzi ČEZu jsou Ukrajina, Rusko, Bulharsko a Rumunsko, konkurence je zde však velice tvrdá,“ dodává Novák.

Firma ale investuje i v Česku. V současnosti probíhají práce na obnově uhelných elektráren Tušimice a Prunéřov a výstavba nové v Ledvicích. Minulý týden ČEZ definitivně rozhodl o výstavbě dvou bloků plynových elektráren v severních Čechách. Realizace projektu v Počeradech na Lounsku, která společnost přijde zhruba na 18 miliard korun, by měla začít ještě letos. Další plynový zdroj chce firma vybudovat také v Úžině u Ústí nad Labem a nevzdává se ani plánů na stavbu dalších bloků jaderných elektráren.

Díky vysokým ziskům roste i cena akcií společnosti. Z toho těží manažeři společnosti. Od roku 2001 zde totiž platí opční program, který členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při jejich růstu prodat. Cílem tohoto programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře.

Opční program je však předmětem kritiky. Experti varují před vysokým počtem akcií pro jednotlivé manažery. „Manažeři těží z externích faktorů, které byly pro ČEZ velice příznivé. Jejich přičinění určitě není hlavním faktorem majícím vliv na ziskovost společnosti,“ zdůrazňuje Novák.