Vláda nominovala Zdeňka Tůmu na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj

Praha - Vláda nominovala současného guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Na poli Evropské unie se bude muset utkat s kandidáty Maďarska a Německa, protože unie musí podat jednotný návrh. Současnému prezidentovi EBRD Jeanu Lemierrovi končí v pořadí již druhé čtyřleté funkční období letos v červenci. Do té doby musí padnout rozhodnutí o jeho nástupci.

„Vzhledem ke své dosavadní profesní kariéře a zkušenostem je Tůma velmi silným kandidátem, který má již nyní podporu celé řady zemí EU. Tento týden zasíláme oficiální kandidaturu,“ informoval premiér Mirek Topolánek. O konkrétním jméně nového prezidenta by mohla banka podle něj rozhodnout na květnovém zasedání v Kyjevě.

EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého SSSR při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Funguje od roku 1990 a sídlí v Londýně. Ze zemí střední Evropy postupně přesouvá své aktivity na Balkán, Kavkaz a do střední Asie a Mongolska.

Česká republika se stala loni v říjnu první zemí střední Evropy, která přestala využívat programů banky. Česko tak již od ní nepřijímá úvěry, naopak je zemí, která pomoc poskytuje.