HSH Nordbank žaluje UBS o náhradu škody z hypoteční krize

Hamburk - Německá zemská banka HSH Nordbank žaluje švýcarskou banku UBS, která zpravuje její investiční prostředky. Důvodem je významná ztráta, kterou Nordbank utrpěla v důsledku hypoteční krize v USA. Argumentuje tím, že porušila pravidla a invetovala svěřené prostředky příliš rizikově.

Nordbank po UBS požaduje uhrazení ztráty ve výši 500 milionů dolarů (přibližně 8,4 miliardy korun) plynoucí z investování na americkém trhu s nemovitostmi. „Naše investice měla UBS spravovat konzervativně s pozorností upřenou na prozíravé investiční cíle. V žalobě dokazujeme, že UBS při řízení investic postupovala v rozporu s našimi zájmy,“ zdůvodnil nároky HSH Nordbank její mluvčí Bernhard Bloum. Zástupci banky UBS se k jeho stanovisku odmítli vyjádřit.

Pokud by největší německá banka s žalobou uspěla, vyvolalo by to s největší pravděpodobností vlnu podobných akcií ze strany dalších bank i drobných investorů. Pro UBS by to znamenalo prohloubení již tak špatné finanční situace. V důsledku hypoteční krize totiž v loňském roce utrpěla ztrátu ve výši 4,4 miliardy franků (v přepočtu asi 68,5 miliardy korun), což představuje světový bankovní rekord. Kdyby UBS měla platit ještě odškodnění investorům, mohlo by jí to způsobit vážné problémy.