Cena ropy se vrátila ke 100 dolarům, trh čeká na rozhodnutí OPECu

Londýn/New York - Světové ceny ropy opět zvolna zpevňují. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se po kratší odmlce znovu dostal ke 100 dolarům. Obchodníci sledují především chování Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se zatím nemá k tomu, aby zvýšila kvůli vysokým cenám produkci.

V 17:15 SEČ se barel WTI prodával za 99,10 USD a proti závěru z konce minulého týdne byl dražší o 29 centů. Během dne přitom americká ropa kolísala oběma směry mezi 97,75 USD až 99,70 USD. Severomořská ropa Brent v podvečer zpevnila o 59 centů na 97,60 USD.     

Na cenu ropy má nyní vliv i víkendová invaze tureckých vojsk na sever Iráku, kde armáda bojuje s kurdskými separatisty. „Invaze Turků, i když je znepokojivá, nebude mít dlouhého trvání. Nezdá se ani, že by kvůli ní byla někde ohrožena těžba,“ poznamenali k situaci na trhu analytici společnosti MF Global.  

Významně ale na cenu suroviny působí také spekulativní transakce, a to především nyní, kdy se blíží schůzka členů OPEC. Například Írán, který je klíčovým producentem a jedním z hlavních členů kartelu OPEC, se myšlence zvýšení těžby ropy neustále brání. Jde o dlouhodobý postoj Teheránu, protože Západ odmítá jeho jaderný program.

V neposlední řadě povzbuzovalo zdražování ropy také ochlazení na severovýchodě USA, kde se spotřebovává nejvíce topného oleje na světě. Analytici ale neočekávají, že by některý ze jmenovaných důvodů měl dlouhotrvající charakter. Všechny budou na cenu ropy působit pouze dočasně.