Ředitel MMF v Burkině Faso obhajoval finanční pomoc africkým zemím

Ouagadougou (Burkina Faso) - Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn navštívil v pondělí Burkinu Faso. Setkal se zde s vůdci západoafrických zemí a diskutoval s nimi o roli, kterou MMF hraje při podpoře nejchudších států světa. Summit se však s přílišným nadšením Afričanů nesetkal.

Koná se totiž jen týden po výtržnostech ve třech největších městech Burkiny Faso. Její obyvatelé se bouřili proti zvyšování cen potravin, dovezeného zboží a daní. Za navýšení je zodpovědný právě Mezinárodní měnový fond, který se tímto programem snaží zvýšit příjmy země.

Patnáctimilionový stát však viní Světovou banku a MMF z mnohaletého zhoršování situace. Problémy nastaly již po povstání v roce 1987. Tehdy se dostal do čela státu prezident Blaise Compaore, který s Fondem od té doby spolupracuje. MMF je také viněn z devaluace afrického franku, která přispěla k dalšímu chudnutí regionu v roce 1994.

Mario Zejan, zástupce Fondu v Ouagadougou, však sdělil, že se kvůli současné potravinové krizi zvýšila půjčka Burkině Faso dvojnásobně a dosáhla 24 milionů amerických dolarů, které mají současně přispět na zdravotnictví a vzdělávání.

Vydáno pod