Atlas a Centrum potvrdily spojení

Praha - Internetové portály Atlas.cz a Centrum.cz dnes potvrdily, že se spojí. Jejich společným vlastníkem bude dosavadní provozovatel Centrum.cz, firma NetCentrum. Značky a služby obou portálů zůstanou zachovány a budou se rozvíjet společně. Firmy to dnes uvedly ve společné tiskové zprávě.

Atlas a Centrum si od svého spojení slibují rychlejší růst na českém a slovenském trhu, kde působí. Na Slovensku se nová internetová skupina stane s 1,4 milionem uživatelů jedničkou. V Česku pokryje přes 4 miliony návštěvníků, a bude tak silněji konkurovat vedoucímu Seznamu. Ten má kolem 4,5 milionu uživatelů. Zástupci Seznamu se již dříve nechali slyšet, že se nově vzniklé konkurence neobávají.

Předsedou představenstva nové skupiny byl jmenován dosavadní výkonný ředitel společnosti NetCentrum Pavel Mucha. Výkonní ředitelé všech společností zůstávají ve svých pozicích.

Firmy se během první poloviny roku přestěhují do společných prostor. Už dnes startuje integrační proces, který má za úkol spojit know-how, talenty a kulturu obou společností. Kvůli spojení také portály spustily speciální webovou stránku, kde zájemci naleznou všechny potřebné informace o jejich spojení.

Stránky Centrum.cz jsou třetím nejnavštěvovanějším webem na českém internetu po Seznamu a iDnesu a druhým nejoblíbenějším vyhledávačem. V průměru ho navštěvuje 2,7 milionu lidí měsíčně. Atlas zastává mezi českými vyhledávacími portály třetí místo. Loni v prosinci jeho služeb využilo 1,9 milionu lidí.

NetCentrum ovládá americký fond Warburg Pincus, který za něj loni v prosinci zaplatil necelé tři miliardy korun. Dosavadním většinovým vlastníkem Atlasu byl fond EPIC Holding. Cenu jeho prodeje žádná ze stran nezveřejnila, podle neoficiálních informací se však pohybovala mezi 600 a 800 miliony korun.