CzechTrade loni zprostředkoval vývoz za více než tři miliardy

Praha - Čeští exportéři v loňském roce za pomoci zahraničních kanceláří státní agentury na podporu obchodu CzechTrade uskutečnili 339 vývozních případů v celkovém objemu přes tři miliardy korun. Počet úspěšných případů tak byl o 26 procent vyšší než v roce 2006. Dnes to novinářům řekl generální ředitel agentury Ivan Jukl.

Nejvíce využívaly firmy služeb CzechTrade opět při vývozu do Ruska, na které připadlo zhruba 1,3 miliardy korun. S velkým odstupem následuje v pomyslném žebříčku úspěšnosti zahraničních kanceláří agentury Rumunsko s 255 miliony korun. Na třetím místě je se 170 miliony Pobaltí.

Zájem o asistenční služby státu v zahraničí se meziročně zvýšil o 66 procent. Tržby CzechTrade za služby díky tomu loni činily 18 milionů korun a celkové tržby agentury včetně finančních operací přesáhly 20 milionů korun.

Agentura CzechTrade na konci loňského roku provozovala 33 zahraničních kanceláří. Loni v květnu otevřela druhou kancelář v Číně a v listopadu nové zastoupení ve Vietnamu. Vytíženost zahraničních kanceláří CzechTrade v roce 2007 podle Jukla přesáhla 38 procent, přičemž přední světové proexportní agentury vykazují průměrnou vytíženost kolem čtyřiceti procent.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce letos v osmi zahraničních městech sloučit kanceláře agentur CzechInvest a CzechTrade, což by mělo přinést úsporu ročních nákladů na jejich provoz o 12 až 15 milionů korun. Agentury CzechInvest a CzechTrade by měly mít společné kanceláře v Kolíně nad Rýnem, Paříži, Londýně, Dublinu, Bruselu, Rotterdamu, Chicagu a v západočínském Čcheng-tu.