Německé úřady budou vyšetřovat další banku v Lichtenštejnsku

Frankfurt - Německá prokuratura rozšířila vyšetřování rozsáhlých daňových úniků a chystá se na další banku působící v Lichtenštejnsku - zřejmě Vontobel. Alpské velkoknížectví je jednou ze tří zemí, které Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila na černou listinu daňových rájů.

Na banku Vontobel, na kterou se patrně německá prokuratura obrátí s nepříjemnými dotazy, upozornil německý list Süddeutsche Zeitung. Vontobel je soukromou švýcarskou bankou, vyšetřování se má týkat její lichtenštejnské pobočky Vontobel Treuhand se sídlem ve Vaduzu. Informace listu německá prokuratura nechtěla potvrdit. Finanční trhy teď ale vyčkávají, zda se zájmu německých vyšetřovatelů dočká i sousední Švýcarsko.

Vedle Lichtenštejnska je na černé listině daňových rájů v Evropě podle definice OECD ještě Andorra a Monako. „Nechápu, jak by se ve Švýcarsku mohly takové problémy objevit. Švýcarsko není podle OECD daňovým rájem. To se týká Lichtenštejnska,“ zdůraznil mluvčí švýcarského ministerstva financí Dieter Leutwyler.

To si ale rozhodně nemyslí obchodníci na burze v Curychu. „Ten skandál s daňovými úniky už dorazil i sem. Vontobel nebude jedinou bankou, která je do toho zapletena, bude jich mnohem víc,“ varoval jeden z makléřů. Dohady ohledně možného vyšetřování finančního domu vedly k propadu jeho akcií o více než čtyři procenta.