Soud potřetí osvobodil bývalé šéfy KB

Praha - V pořadí už potřetí dnes Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil bývalé šéfy Komerční banky (KB) obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Důvodem stíhání osmi bývalých členů představenstva banky jsou ztrátové obchody, které banka uzavřela v polovině devadesátých let s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Kvůli nim KB přišla bezmála o osm miliard korun.

Alon v roce 1996 od banky postupně získal 250 milionů dolarů na financování svých obchodů s ruským obilím. Ručit měl zbožím a penězi na účtu. Když však Alon dluh nesplatil, ukázalo se, že banka nemá ani zboží, ani blokované peníze.

Od roku 2000 stíhala policie bývalé členy představenstev banky Karla Bednáře, Petra Budínského, Tomáše Doležala, Jaroslava Mareše, Bořivoje Pražáka, Pavla Ševčíka, Lubomíra Štěpánka a Ladislava Vinického. Mezi vyšetřovanými byl i bývalý generální ředitel KB Jan Kollert, ten však zemřel.

V roce 2004 státní zástupce stíhání bankéřů zastavil s tím, že se neprokázalo jejich napojení na Alona, ani to, že jednali s úmyslem poškodit banku. Nadřízené zastupitelství však posléze rozhodnutí o zastavení stíhání zrušilo a bankéři byli obžalováni.

Od roku 2005 se případem zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Ten dvakrát bývalé šéfy KB osvobodil. Žalobce se však pokaždé odvolal k Pražskému městskému soudu, který vždy případ vrátil zpět k dalšímu projednání. Podruhé loni v srpnu.

Samotní bankéři svoji vinu vždy popírali. Naznačovali, že jsou stíháni na politickou objednávku. Představenstvo podle nich činilo jen strategická rozhodnutí. Ztrátu prý zavinilo selhání jiných kontrolních mechanismů banky. Odpovědná by tak měla být bývalá šéfka odboru financování KB Jiřina Kaplanová. Ta měla údajně B.C.L. na starosti a vedení předkládala nepravdivé informace. Kaplanové je kvůli obchodům s Alonem vyšetřována v samostatné kauze.