Zisk amerických bank klesl nejníže za 16 let

Washington - Zisk amerických bank a kampeliček se v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 83,5 procenta na 5,8 miliardy dolarů (v přepočtu asi 97,6 miliardy Kč), což představuje nejnižší hodnotu za 16 let. Banky také navýšily na rekordní částku rezervy určené na pokrytí ztrát ze špatných úvěrů.

Rezervy na ztrátové úvěry se v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšily na 31,3 miliardy USD. Hodnota nesplácených úvěrů v posledních třech měsících roku stoupla o 32,5 procenta na 26,9 miliardy dolarů. Procentní růst byl nejvyšší za 24 let.     

„Pokles na trhu s bydlením a omezení úvěrů na finančním trhu znamenají pro většinu institucí velmi náročné období,“ uvedla Sheila Bairová, předsedkyně Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která data o špatné situaci bank zveřejnila. „Můžeme očekávat, že tyto problémy budou pokračovat i v roce 2008,“ dodala.     

Podle FDIC měly hlavní podíl na propadu celkového zisku finančního sektoru ztráty šesti největších institucí. Ty se na celkovém poklesu zisku podílely více než polovinou. Problémy ale měly i komunitní banky. Více než polovina z celkového počtu 8544 bank pojištěných u FDIC vykázala pokles čtvrtletního zisku a nárůst problémových úvěrů. Počet institucí, které FDIC řadí podle hodnocení jejich finančního zdraví mezi problémové, se zvýšil na 76 z původních 50 na konci roku 2006.    

Čtvrtletní statistika potvrdila dramatický pokles odvětví v posledním čtvrtletí loňského roku. Přední americké bankovní společnosti, jako Citigroup, zaúčtovaly v tomto období kvůli problémům na hypotečních trzích vysoké odpisy investic.