Kromě kurzu akcií se propadl AAA AUTO i zisk

Praha - Největší prodejce ojetých vozů ve střední Evropě - AAA AUTO - se v roce 2007 propadl do ztráty ve výši 4,9 milionu eur (v přepočtu asi 120 milionů korun). Hospodářský výsledek se zhoršil výrazně více, než očekávali analytici, kteří počítali s 1,2 miliony eur. V červených číslech skončil autobazar i přesto, že počet prodaných vozů v loňském roce výrazně vzrostl.

„Ztrátu zapříčinil velmi rychlý růst společnosti v uplynulém roce, kdy otevřela více než 20 poboček. S tím byly spojeny velké náklady. Ovšem společnosti se příliš nedařilo v personálních otázkách, nedařil se rozjezd poboček, takže nárůst prodejů byl menší, než očekávala, a to způsobilo ztrátu,“ popsal příčiny ztráty analytik Cyrrus Karel Potměšil.

Společnost AAA AUTO loni prodala více než 80 tisíc automobilů, zatímco v roce 2006 odbyt činil přibližně 62 tisíc vozů. Počátkem února našla firma kupce pro 400 000. vůz ve své patnáctileté historii. 

Řadu komplikací v loňském roce způsobil prodejci ojetých aut také nepříliš vydařený vstup na burzy v Praze a v Budapešti, který měl zajistit potřebné finanční prostředky pro další expanzi firmy na zahraniční trhy. Maximální cena upisovaných akcií činila 62,36 korun za kus, brzy však začala výrazně klesat. Včerejší uzavírací kurz cenných papírů AAA AUTO na pražské burze dosahoval pouhých 24,16 Kč, tedy téměř o dvě třetiny méně.

Drastický propad ceny akcií se odrazil ve výsledném výnosu. Společnost očekávala, že z emise získá 44 milionů eur (v přepočtu více než 1,2 miliardy korun), objem nového kapitálu očištěný od transakčních nákladů dosáhl ale pouhých 32 milionů eur. Kromě České republiky působí firma na trzích v Rumunsku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Automobily ale společnost nakupuje nejen v těchto státech, ale i v zemích západní Evropy, zejména ve Francii a Belgii.