Transparency International obviňuje obecní firmy z porušování zákonů

Praha - Obecní obchodní společnosti v Česku často nedodržují zákon o veřejných zakázkách. Nejasné je také, jak probíhá veřejná kontrola těchto firem. Tvrdí to organizace Transparency International ČR (TIC).

Nevládní organizace zkoumala fungování 210 společností, které vlastní 13 ze čtrnácti krajských měst. Ve většině sledovaných subjektů se vyskytují nejvážnější pochybení v oblasti zadávání veřejných zakázek. „Obecní obchodní společnosti nedodržují či nesprávně implementují zákon o veřejných zakázkách. Některé firmy za období květen 2004 - září 2007 nevyhlásily žádné zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách,“ upozornil ředitel TIC David Ondráčka. Považuje přitom za velmi nepravděpodobné, že by společnosti za tak dlouhé období nenakupovaly žádné zboží či služby, jejichž hodnota by překročila 2 miliony korun. 

Důvod těchto pochybení vidí Transparency International v nedostatečné kontrole obecních společností. Pokulhává také dostupnost informací o nich. „Pouhá polovina sledovaných společností zveřejňuje své výroční zprávy na internetu,“ upřesnil Ondráčka. 

TIC volá po zvýšení transparentnosti rozhodování o veřejných zakázkách a také po zprůhlednění finančních toků uvnitř obecních firem. Nutnost změny zdůrazňuje ale nevládní organizace i v případě fungování daňového a účetního systému. Bylo by tak možné omezit samotné zakládání obecních společností. Místní samosprávy by se totiž podle organizace měly soustředit spíše na běžnou nekomerční činnost a omezit podnikatelské aktivity.