Lesy ČR chybovaly ve výběru právní kanceláře

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opět udělil Lesům České republiky pokutu za to, že zadávaly zakázky bez výběrového řízení. Tentokrát se úřadu nelíbí způsob, kterým státní podnik vybíral právní kancelář. Rozhodl se proto k uložení pokuty ve výši 1.000 korun. Jedná si přitom již o několikáté porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany lesnické firmy.

Stejně by to mělo být i v případě dalších zakázek. Podle zákona je výběrové řízení nezbytné u všech, jejichž cena přesahuje dva miliony korun, připomněla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Jindřiška Koblihová. Lesy ČR sice zadávají externím právníkům pouze agendu týkající se výběrových řízení na pěstební a těžební činnosti, požadované právní služby ale měly přijít na víc než dva miliony, a proto byl tendr nezbytný, míní.   

Lesy České republiky spravují zhruba polovinu lesů v zemi. Spor o zadávání zakázek se táhne už několik let. Firma původně postupovala podle obchodního zákoníku, nikoliv podle zákona o veřejných zakázkách, přesto že se jím jako státní měla řídit. Antimonopolní úřad s takovým postupem původně souhlasil. Právě tím se nyní společnost nyní hájí. Přesto se ale musela změněnému rozhodnutí podvolit.  

Lesy ČR již kvůli předchozímu verdiktu ÚOHS musely zrušit zakázky na práce v lesích zadané bez výběrového řízení a vypsat nové tendry. Podobný postup bude nyní zřejmě následovat i v případě právních služeb.