Investiční důvěra ve střední Evropě klesá

Praha - V důsledku vývoje na světových kapitálových a úvěrových trzích je oslabena investiční důvěra ve středoevropském prostoru. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti Deloitte, která index investiční důvěry ve střední Evropě pravidelně sestavuje. Větší obavy z dostupnosti úvěrů mělo loni v říjnu podle studie celkem 46 procent respondentů.

Index investiční důvěry ve střední Evropě Deloitte sestavuje na základě dotazníkového průzkumu mezi investičními profesionály zaměřenými na tuto oblast. Loni v říjnu byl podíl optimistických a pesimistických respondentů vyrovnaný. Celkem 18 procent účastníků průzkumu očekávalo zhoršení ekonomického klimatu v tomto regionu, stejný podíl dotázaných jeho zlepšení. Žádnou změnu nečekalo 64 procent dotázaných.

Na svou historicky nejvyšší hodnotu vystoupal index loni v dubnu, kdy dosáhl hodnoty 146 bodů. Pokles na 104 bodů v říjnu 2007 podle studie odpovídal investičnímu vývoji ve světě, investiční činnost v regionu tím však pravděpodobně ovlivněna nebude.

Průzkum ukázal na to, že v regionu střední Evropy se angažovaly investiční společnosti, které zde dříve běžně neobchodovaly, a konkurence na investičním trhu tím zesílila. Společnost Deloitte například poskytovala konzultační služby firmám Columbia Capital, M/C Venture Partners a Innova při koupi regionální telekomunikační společnosti GTS Central Europe, jejíž součástí je i tuzemská GTS Novera.