Gazprom i nadále hrozí Ukrajině omezením dodávek plynu

Moskva - Gazprom, ruský monopolní vývozce plynu, Ukrajinu upozornil, že nadále platí jeho hrozba snížit od pondělka dodávky plynu, pokud Kyjev plně nevyřeší otázku nedoplatků za předešlé dodávky a neuzavře novou dohodu. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov to řekl den poté, co firma potvrdila sdělení ukrajinské strany, podle kterého byl ukrajinský dluh za loňské dodávky plynu již vyrovnán.

Ruský podnik v úterý Ukrajině opětovně pohrozil omezením dodávek plynu od 3. března o 25 procent, pokud Kyjev nevyrovná zbylou dlužnou částku. Gazprom krácením dodávek Ukrajině hrozí často, svou hrozbu však splnil jen jednou, v lednu 2006. Tento krok tehdy narušil i dodávky do střední a západní Evropy.

„Termín platí. Nikdo ho nezrušil a my máme v úmyslu snížit 3. března dodávky, pokud nebudou problémy vyřešeny,“ řekl Kuprijanov. Naznačil, že Ukrajina se vyhne problémům, jestliže uzavře celkovou dohodu o spolupráci v obchodě s plynem. Ukrajina ještě nemá dohodu o dodávkách pro letošní rok a obě strany se přou o nynější systém obchodních prostředníků. Podle Kuprijanova navíc ještě celý loňský dluh vyrovnán nebyl.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ve středu označil otázku ukrajinského dluhu za loňské dodávky ruského plynu za vyřešenou. Ukrajina podle něho splatila 2,2 miliardy hřiven (435 milionů dolarů) a Juščenko řekl, že o tom informoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

Gazprom hrozí snížit Kyjevu dodávky den po prezidentských volbách v Rusku. Favoritem voleb je Putinův osobně vybraný kandidát Dmitrij Medveděv, který je přitom šéfem Gazpromu.

Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě, v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Asi 80 procent ruského plynu do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.