ČS i její matka Erste spočítaly vysoký zisk

Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na rekordních 12,15 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. Dividenda byla navržena ve výši 30 korun na akcii, stejně jako loni. Erste Bank loni zvýšila zisk o 26 procent na 1,2 miliardy eur.

Dobré ekonomické výsledky zaznamenala skupina banky především díky nárůstu zájmu o úvěry. Klientské úvěry se zvýšily o 27,1 procenta na 418,42 miliardy korun. Úvěry občanům vzrostly o 28,4 procenta na 220,72 miliardy korun. V letošním roce Česká spořitelna očekává meziroční nárůst čistého zisku o 15 až 20 procent.
 
Úspěch oznamují i v Erste. Ta navrhuje vyplatit dividendu 0,75 eura na akcii po 0,65 eura na akcii v roce 2006. Zisk na akcii dosáhl v roce 2007 3,92 eura po 3,14 eura předloni.
 
Výsledky obou finančních domů odpovídají dřívějším odhadům analytiků. Banku podle generálního ředitele Andrease Treichla nezasáhly problémy na americkém hypotečním trhu. Na hospodaření celé skupiny měly také příznivý vliv dobré výsledky dceřiných společností ve střední a východní Evropě. Podobný trend stál i za dobrými čísly banky KBC. Zisky už dříve oznámila i další velká česká banka, Komerční banka.

Vydáno pod