Plyn podraží od dubna méně, než se čekalo

Praha - Domácnosti, které berou plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od dubna v průměru o 3,1 procenta více. Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba zvýší průměrně o 56 korun. V lednu se ceny pro domácnosti zvedly v průměru o 7,4 procenta.

Na cenu plynu má přímý vliv vývoj na trhu ropy. Silná koruna versus slabý dolar nahrál nevelkému zdražení. Původně se totiž odhadovalo další zdražení v rozmezí 5 až 10 procent. Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA předpokládá, že růstový vývoj cen bude trvat nejdéle do příštího roku. „Poté se dá čekat pokles cen,“ odtušil Gavor.
 
Průměrné domácnosti, kde na plynu pouze vaří, se měsíční platba zvýší o 2,50 koruny včetně DPH. Tam, kde plyn používají navíc k ohřevu vody, zaplatí měsíčně o 19 korun více. Provoz rodinného domku, v němž se zemní plyn používá k vaření, ohřevu vody a topení, se prodraží v průměru o 94 korun měsíčně.
 
Všem kategoriím zákazníků, kterým RWE stanovuje ceny čtvrtletně, se ceny od dubna zvýší v průměru o 3,3 procenta. Vedle domácností sem patří ještě maloodběratelé, což jsou například živnostníci, a střední odběratelé.
 
Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí za měsíc zhruba o 250 korun více bez DPH. Firmě, která spadá do kategorie středního odběru se spotřebou 2 500 MWh ročně, se měsíční účty zvýší o 6.239 korun. Velkým zákazníkům mění RWE ceny měsíčně, vypočítává je ale podle obdobného vzorce.

Vydáno pod