Británie vyhlásila válku plastovým nákupním taškám

Londýn/Praha - Britský premiér Gordon Brown možná jen silou svého slova donutí obchodníky k "zezelenání". Zatím se prodejci jen červenají, a to před svými zákazníky. Dle Browna by měly plastové nákupní tašky (dodávané zatím zdarma) k nákupu zpoplatnit, jinak prý sáhne k daňovému trestu. Browna včera předběhl největší britský módní řetězec Marks & Spencer, začne si účtovat za každou igelitovou tašku 5 pencí.

Podle deníku Daily Mail, který tento týden zahájil kampaň za likvidaci jednorázových plastových tašek, každá britská rodina ročně dostane kolem 800 plastových tašek. Používají se ale v průměru 20 minut, pak jsou vyhozeny a odvezeny na skládky, kde trvá staletí, než se rozloží. Recykluje se podle deníku jen asi deset z každého tisíce. Podle sdružení Progressive Bag Alliance, jehož členy jsou největší výrobci těchto obalů, se na světě vyrobí ročně 100 miliard jednorázových tašek.

„Potřeboval jsem naznačit, že politika se dá dělat i jinak, než jen zákony,“ uvedl pro Daily Mail britský předseda vlády. „Musíme jednat, a to co nejdřív,“ vyhlásil bojovně Brown. „Škody, které působí každá jedna plastová taška, jsou nedozírné,“ dodal. 
  
Včera obchodní řetězec Marks & Spencer oznámil, že přestane zákazníkům balit nákup zdarma do plastových tašek. Výtěžek z prodeje slíbil věnovat na výstavbu dětských hřišť. Spolu s tímto krokem rozdá v květnu ke každému nákupu takzvanou trvanlivou tašku.

Britové nejsou jedinými ani prvními, kdo zápasí s plastovými taškami. Například Irsko nebo Dánsko začaly tašky zdaňovat. V Jihoafrické republice se za tašky v obchodech platí. Spousta dalších zemí má svou „igelitovou“ politiku.

Vydáno pod