Rusové mají peníze a začínají utrácet

Moskva - Od nového vládce Kremlu, který se bude volit v neděli 2. března, čekají Rusové hlavně stabilitu a pokračování ekonomického růstu. V éře vlády Vladimira Putina se nejvíc změnila ruská velkoměsta a stala se hlavní oporou putinovského režimu. Střední třída zbohatla a nyní má dost peněz na nakupování. O demokratické principy se však Rusové příliš nestarají.

Západní auto, nejnovější mobil, nekonečné nákupy. Podle Moskvanky Leny Zverevové si ruská střední třída poprvé za dlouhou dobu užívá luxusu. „Roste ekonomika a s ní rostou i příjmy domácností. Všichni mluví o 8 až 9 procentech hospodářského růstu, ve skutečnosti je to daleko víc. Lidi mají konečně peníze a začínají utrácet,“ popisuje situaci Lena Zverevová. Ruský městský blahobyt těží hlavně z vysoké ceny ropy: za posledních 8 let stoupla skoro pětinásobně. Nejbohatší části ruské společnosti se tak doslova koupou v penězích.

Spotřebitelská horečka zachvátila drtivou většinu ruských velkoměst. Na pultech obchodů najdete zboží srovnatelné s okolním světem. Italská káva, francouzský sýr, víno z Chile, to všechno za ceny o dvacet až třicet procent vyšší než v Evropě. Peníze ale, zdá se, nepředstavují nejmenší problém. 

Symbolem znovuzrozeného ruského konzumu se stal i moskevský Veletrh milionářů. Po luxusních parfémech, mobilech vykládaných diamanty nebo drahých vířivkách se tady každý rok jenom zapráší. Před dvaceti lety nebyl v Rusku oficiálně ani jeden milionář. Dnes jich po celé zemi jezdí kolem 88 tisíc a jejich chuť kupovat luxusní zboží rapidně roste.

S bohatnoucí střední třídou spojovali mnozí i demokratické naděje. Kdo vlastní majetek, žádá i občanské svobody, říkají západní poučky. Podle sociologů to ale v Rusku zatím neplatí. „Jen malá část ruského obyvatelstva je ochotná se veřejně angažovat a vystupovat na obranu svých práv. Většina Rusů se uzavřela do soukromí, je apolitická a jen se veze,“ soudí Lev Gudkov. Korupce, přebujelá byrokracie i přílišná závislost země na ropě ruskou střední třídu zatím netrápí. Heslem dne je: Nakupujeme, nerušte! Co bude dál, to se teprve uvidí.