Americké akcie uzavřely týden výrazným poklesem

New York - Akcie kótované na amerických burzách dnes výrazně klesly. Na vině je vlna slabých ekonomických údajů, které přiživily obavy z recese. Zásadně ovlivnila trh zejména zpráva největší světové pojišťovny AIG, která oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007 vykázala rekordní ztrátu 5,29 miliardy dolarů. Pro investory to znamená, že finanční trh ještě nemá to nejhorší za sebou.

Index Dow Jones zahrnující třicítku nejsilnějších titulů na Wall Street za dnešek spadl o 2,51 procenta na 12 266,39 bodu, čímž smazal dosavadní 200bodový zisk dosažený během týdne. Trh tak vykázal ztrátu i za celý únor, který se stal čtvrtým ztrátovým měsícem v řadě.

Index technologického trhu Nasdaq Composite se dnes snížil o 2,58 procenta na 2271,48 bodu. Na tento trh dolehla zejména výsledková zpráva počítačové společnosti Dell z předchozího dne. 

Na obchodování na amerických burzách však působila i celá řada dalších nepříznivých faktorů. Jeden z průzkumů ukázal, že nálada mezi americkými spotřebiteli klesla nejníže za 16 let. V jiné dnešní zprávě se uvádí, že podmínky k podnikání na Středozápadě jsou nejhorší za více než šest let. Další negativní informaci zveřejnil prezident atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart, který uvedl, že ceny domů a dluh na kreditních kartách mohou ještě omezit spotřebitelské výdaje. Ty jsou přitom v USA klíčovým prvkem ekonomické aktivity. 

Burzám ale nepomohla ani oslabující americká měna. Rekordních minim vůči euru i koši měn dosahoval dolar již čtvrtý den za sebou. Euro se dnes chvíli prodávalo za rekordní sumu 1,5238 USD. Poté ale evropská měna o zisky přišla a uzavřela den na 1,5181 USD se ztrátou 0,3 procenta. Kurz dolaru vůči jenu se dotkl tříletého minima 103,80 JPY. Vůči koši měn dolar spadl na historické minimum 73,560. Poté ale denní ztrátu zmírnil na 0,1 procenta při kurzu 73,737. Za celý týden tak ztratil 2,4 procenta, což představuje jeho nejhlubší pokles za více než dva roky.

Vydáno pod