Topolánek v USA lobboval za Tůmu ve vedení EBRD

Washington/Praha - Premiér Mirek Topolánek požádal amerického prezidenta George Bushe o podporu českému kandidátovi na post prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). V pondělí česká vláda nominovala na tuto funkci současného guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu.

Podle Topolánka bylo téma kandidatury na křeslo šéfa EBRD výjimkou mezi jinak politickými tématy, o kterých oba státníci jednali během Topolánkovy návštěvy v USA. „Vlastně jediným vybočením mimo dohodnutou agendu byla prosba, aby prezident Bush podpořil kandidaturu Zdeňka Tůmy na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj, tedy pokud Tůma nejprve získá důvěru Evropské unie,“ řekl Topolánek. O nominaci budou kvůli jednotnému postupu jednat ministři financí EU v březnu.

Na Topolánkovu žádost americký prezident údajně zareagoval v žertu. „Dělal si legraci, že je to pro něj novinka, že jsou USA také členem této banky. Tak to určitě podpoříme vašeho kandidáta, říkal (Bush),“ uvedl Topolánek.

EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého Sovětského svazu při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Byla založena v roce 1990 a jejím sídlem je Londýn. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Banka postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Tůma již v EBRD působil během druhé poloviny roku 1998 jako výkonný ředitel. Tehdy zastupoval v představenstvu banky Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Současným prezidentem EBRD je Jean Lemierre, kterému končí druhé čtyřleté funkční období letos v červenci. Vedle Tůmy, který již nominaci přijal, má vlastní kandidáty také Maďarsko a Německo.