V anketě o nejabsurdnější poplatek zvítězila platba za vedení účtu

Praha - Ve třetím ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězila jednoznačně platba za vedení běžného účtu. Na serveru www.bankovnipoplatky.com pro něj hlasovalo téměř 45 procent respondentů. Na druhém místě skončil s necelými 30 procenty poplatek za nadměrný vklad. Kolem 25 procent hlasů zajistilo třetí místo taxe za připsání úroků. Ve finálovém kole hlasovalo 9871 lidí.

O nejabsurdnější poplatek hlasovaly také samotné banky. „Na první pohled se to může zdát jako zajímavý experiment, ptát se samotných bank, které poplatky vybírají, který z nich považují za nesmyslný,“ vysvětlil na webu organizátor ankety Patrik Nacher. Z desíti oslovených finančních domů odpovědělo devět. Za nejabsurdnější považují ve velké většině taxi, které souvisejí s internetovým bankovnictvím, například poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou.        

V loňském roce zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky a rok před tím taxa za příchozí platbu. Pro třetí ročník nebyli předchozí vítězové již zařazeni, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní a nesmyslné poplatky.     

Po vyhlášení výsledků pak autoři připravili hlasování o superabsurdním bankovním poplatku, v němž se utkají vítězné poplatky třech uplynulých ročníků.     

Pro banky mohou výsledky ankety sloužit jako určitá zpětná vazba. Po prvním ročníku ankety například banky na kritiku své poplatkové politiky reagovaly postupným zpřehledňováním svých sazebníků a zrušením sazby za příchozí platbu.