WTO bude údajně řešit regulaci finančního zpravodajství v Číně

Peking - Evropská unie a Spojené státy budou společně u Světové obchodní organizace (WTO) postupovat proti omezením, která uvalila Čína na poskytování informací z finančního světa zahraničními firmami. Dnes o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.

Krok EU a USA se přitom dlouho očekával. Zesílí tak ekonomické napětí, které vyvolává rekordní obchodní přebytek Číny vůči EU i USA.

Čína byla o rozhodnutí informována, uvedl zdroj z Pekingu. Zdroje napojené na odvětví finančních informací dodávají, že oficiálně se krok vyhlásí v pondělí v ženevském sídle WTO. Třetí zdroj z diplomatických služeb ale oznámil, že se kvůli administrativě může vyhlášení odložit.

Podle pravidel WTO budou EU a USA požadovat konzultace s Čínou. Pokud nevyřeší spor do 60 dnů, věc bude posuzovat patřičná komise ženevské organizace.

Bruselu a Washingtonu se nelíbí čínské opatření z roku 2006, kterým se vylučují z přímého prodeje finančních informací čínským klientům zahraniční agentury. Reuters, Dow Jones a Bloomberg se tak musejí obracet na Novou Čínu, která je zároveň regulátorem trhu s finančními informacemi a omezení vydala.

Představitelé USA i EU již dříve uváděli, že je zapojení WTO do této věci velmi pravděpodobné. Americká obchodní zmocněnkyně například uvedla, že ji znepokojuje zejména funkce regulátora v organizaci, která je vlastně konkurentem.