Gazprom omezil dodávky plynu na Ukrajinu, stále prý nesplatila dluh

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom začal ráno snižovat své dodávky na Ukrajinu. Ty tvoří celou čtvrtinu ukrajinského dovozu této komodity. Gazprom tvrdí, že Ukrajina stále dluží stovky milionů dolarů za loňské dodávky a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok. Zástupci obou stran v této věci o víkendu bezvýsledně jednali.

Omezením dodávek plynu o 25 procent pohrozil ruský podnik minulý týden. Své hrozby dnes od devíti hodin středoevropského času splnil. Oznámili to ukrajinští činitelé i představitelé Gazpromu. 

Ukrajina odmítá tvrzení firmy o tom, že dluh nesplatila. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se koncem února na řešení otázky dluhu dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ještě ve středu označil otázku ukrajinského dluhu za loňské dodávky ruského plynu za vyřešenou. Pozdější návštěva ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové v Moskvě ale mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolala nové napětí.

Tymošenková nicméně o víkendu vyjádřila naději, že Rusko se snižování dodávek zdrží. To se však nenaplnilo. Obě země přislíbily, že dodávky do Evropy sporem narušeny nebudou.

Gazprom krácením dodávek Ukrajině hrozí často, svou hrozbu ale dosud splnil jen jednou. V lednu 2006 tento krok narušil i dodávky do střední a západní Evropy. Dnes zkrátil Kyjevu dodávky pouhý den po prezidentských volbách v Rusku. Ty podle očekávání vyhrál dosavadní první místopředseda vlády Dmitrij Medveděv, který je rovněž šéfem Gazpromu.

Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě. V České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Asi 80 procent ruského plynu do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.

Vydáno pod