Britská Barclays kupuje ruskou Expobank

Londýn - Britská banka Barclays koupí za 745 milionů dolarů (12,3 miliardy Kč) ruskou banku Expobank. Akvizice je součástí plánu expanze třetí největší britské banky na rozvíjející se trhy.

Barclays kupuje banku od firmy Petropavlosk Finance. Dohoda by měla být dokončena letos v létě a na zisku britské banky se projeví od roku 2011. „Expobank si vede dobře. Její současné vztahy a infrastruktura jsou ideálním východiskem k tomu, abychom se stali přední retailovou a komerční bankou v Rusku, které je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa a trhem, na který máme zájem vstoupit již delší dobu,“ informoval o plánech generální ředitel divize drobného a komerčního bankovnictví Barclays Frits Seegers.     

Expobank byla založena v roce 1994 a působí hlavně v Moskvě, Petrohradu a dalších částech západního Ruska. Celkem má 32 poboček a zaměřuje se na služby drobného a komerčního bankovnictví. Na konci loňského roku majetek banky činil 186 milionů dolarů.     

Čistý zisk Barclays v loňském roce klesl o 3,4 procenta na 4,42 miliardy liber (necelých 145,1 miliardy Kč). Banka se loni neúspěšně ucházela o nizozemskou banku ABN Amro. V říjnu však boj vzdala. Vedení Barclays uznalo, že se jeho nabídka nesetkala s valným zájmem akcionářů ABN, protože rival, kterým bylo konsorcium Royal Bank of Scotland, španělské Banco Santander Central Hispano a belgicko-nizozemské finanční skupiny Fortis, nabídl více peněz.

Vydáno pod