Únorové hospodaření státu dopadlo lépe než loni

Praha - Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět miliard korun, což představuje meziroční zlepšení o 1,8 miliardy. V lednu skončil státní rozpočet přebytkem 9,7 miliardy Kč. Za celý rok počítá ministerstvo financí s deficitem 70,8 miliardy Kč.

Příjmy rozpočtu za první dva letošní měsíce stouply meziročně o 20,5 miliardy na 168,1 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků činily 73,7 miliardy korun. Meziročně jsou daňové příjmy o 5,3 miliardy vyšší. „Meziroční růst ovlivnilo především vyšší inkaso spotřebních daní,“ komentuje výsledky zpráva ministerstva financí (MF).     

Na spotřebních daních stát ke konci února vybral 23,5 miliardy korun, což je o 17,6 procenta více než loni. Rozpočet přitom počítá pouze s růstem o 2,4 procenta. Z DPH získala státní pokladna 26,3 miliardy korun, tedy o 0,8 miliardy méně než loni. Důvodem jsou podle MF vysoké vratky daně. 

Mírně více než loni vynesla daň z příjmu právnických osob, celkem 2,6 miliardy korun. „Relativně nízké lednové a únorové inkaso souvisí především s platebním kalendářem, kdy zálohy daně platí větší plátci až v polovině třetího měsíce příslušného čtvrtletí,“ uvedlo ministerstvo.    

Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 17,2 miliardy korun, meziročně o 5,7 procenta více. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 11,7 procenta oproti roku 2007 kvůli zavedení rovné patnáctiprocentní daně.    

Pojistné sociálního zabezpečení vyneslo 64,2 miliardy korun, část určená na důchody činí 52,9 miliardy. Naopak 51,6 miliardy korun stát důchodcům vyplatil. Důchodový účet je tak v mírném přebytku.    

Celkové výdaje státu ke konci února stouply o 18,8 miliardy korun na 173,1 miliardy. Na sociální dávky stát vynaložil 68,4 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu a únoru zaplatil v meziročním srovnání o 0,7 miliardy korun více, tedy čtyři miliardy korun.