ŠÚSR zpřesnil výsledky: slovenský HDP rostl o 14,3 procenta

Bratislava - Slovenský statistický úřad (ŠÚSR) dnes zpřesnil údaje o vývoji HDP v posledním čtvrtletí loňského roku. Už tak rekordní výsledek, růst ekonomiky o 14,1 procenta, který úřad předpokládal v únorových odhadech, tak vylepšil ještě o dvě desetiny procentního bodu. To je jedna z vůbec nejvyšších hodnot nejen v evropském, ale i světovém měřítku. Za celý rok 2007 si slovenská ekonomika polepšila o 10,4 procenta. Nezaměstnanost však u našich východních sousedů zůstává stále vysoká.

Už předběžné výsledky slovenského hospodářství zveřejněné v únoru výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zpomalení růstu na 8,9 procenta z 9,4 procenta ve třetím kvartále. K nečekané hodnotě však nemalou měrou přispěly zvýšené nákupy cigaret. Obchodníci se jimi totiž loni zásobili kvůli vyšší spotřební dani na tabákové výrobky, která na Slovensku začala platit v lednu. Podle odhadů tak někteří z nich budou cigarety za „staré“ ceny prodávat až do června.

Kromě tohoto jednorázového faktoru souviselo rychlé zvyšování hrubého domácího produktu podle ŠÚSR s mimořádným zvýšením výběru ze spotřební daně a DPH. Výrazně také napomohl očekávaný růst průmyslové výroby, zejména strojů elektrických zařízení a dopravních prostředků.

Slovensko je už delší čas považováno za ekonomického tygra středoevropského prostoru, současně je ale malou ekonomikou a výrobní impulz může znamenat statistický skokový růst.

Příznivým vývojem prošla na Slovensku koncem loňského roku také nezaměstnanost. Z 11,2 procenta ve třetím čtvrtletí se snížila na 10,3, což je sice nejméně od roku 1994, stále je to však v rámci Evropské unie nejhorší výsledek. Průměrná mzda na Slovensku poprvé v historii překročila hranici 20 tisíc slovenských korun (asi 15.400 Kč). V posledním čtvrtletí se pak průměrný plat zvýšil dokonce na téměř 23 tisíc Sk.