EU chválí Česko za reformy, musí však pokračovat

Brusel - Ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie na dnešním zasedání výboru Ecofin podle očekávání schválili hodnocení českého konvergenčního programu, který je plánem přechodu země na společnou evropskou měnu. Hodnocení chválí českou vládu za reformu veřejných financí. Unie v něm nicméně Česko vyzívá, aby pokračovalo v dalších reformních krocích.

Hodnocení zveřejnila Evropská komise už v polovině února, poté o něm ještě jednali národní experti. Ministři ho dnes schválili bez výraznějších změn.

Oproti loňsku, kdy Česká republika sklidila od EU ostrou kritiku kvůli příliš vysokému deficitu veřejných financí, je letos hodnocení konvergenčního programu výrazně pozitivnější. I na rok 2007 původně EK předpovídala schodek ve výši 4 procenta HDP. Skutečnost ale nakonec byla, hlavně kvůli příznivému makroekonomickému vývoji, zhruba o 2 procentní body pozitivnější. Stát tak hospodařil se schodkem „pouze“ 66 miliard korun namísto schválených více než 91 miliard. Česká republika díky tomu splnila konvergenční kritérium týkající se státního rozpočtu.

Díky lepšímu než plánovanému plnění rozpočtu v roce 2007 očekává Brusel nižší schodek i pro letošek. Vláda čeká, že by v roce 2008 měl dosáhnout výše 2,9 procenta HDP. Pokud letos schodek opravdu klesne pod 3 procenta, ukončí komise takzvanou proceduru pro nadměrný deficit, kterou zahájila před několika lety. Českou republiku také vyzývá k dalšímu omezování státních výdajů včetně toho, že sníží počet státních zaměstnanců a omezí růst jejich mezd. Díky tomu by měl roku 2012 schodek klesnout až k jednomu procentu HDP.

Kritika z Bruselu zaznívá na adresu českého důchodového systému, který nutně potřebuje reformu. Nedostatečné jsou také dosud provedené reformy zdravotnictví.

Z maastrichtských konvergenčních kritérií, která jsou podmínkou pro přijetí eura, má zatím Česko problémy pouze s tím, které se týká schodku státního rozpočtu. V letošním roce by k němu však mohlo přibýt také inflační kritérium.