EU zvažuje kroky proti daňovým rájům

Brusel - Evropská unie do budoucna možná zakročí proti daňovým rájům. Ministři financí EU se dnes shodli, že zrychlí revizi evropských pravidel pro zdaňování úspor, jejíž výsledky by měly být známé nejpozději za dva měsíce. Řadě členských států, především pak Německu, se nelíbí, že bohatí občané EU skrývají v daňových rájích své peníze před finančními a daňovými úřady.

S návrhem na postup proti státům jako Lichtenštejnsko, Macao, Hong Kong či Singapur přišli na dnešní jednání Němci. Jejich úřady totiž nyní vyšetřují několik stovek svých občanů, kteří v Lichtenštejnsku údajně skrývají stovky milionů eur. O tajná bankovní konta se zajímají i úřady v Nizozemsku a ve Spojených státech. Razie u podezřelých osob nicméně začaly i v Austrálii a na Novém Zélandu. Na seznamu podezřelých je i zhruba 150 Italů a asi 200 Francouzů.     

Jedním ze způsobů, jak praxi s ukrýváním peněz v daňových rájích zkomplikovat, by bylo donucení Lichtenštejnska, Macaa a dalších zemí, aby se přihlásily k evropským daňovým předpisům, o což již delší dobu usiluje Evropská komise. Dnes ji v tomto snažení podpořili ministři financí členských zemí společenství. Pokud by daňové ráje na úpravu legislativy nepřistoupily, navrhuje Berlín jiné řešení. Za převod peněz do těchto zemí by se vybíraly speciální poplatky.  

Diskusi o rájích rozpoutalo vyšetřování daňových úniků započaté poté, co německá tajná služba BND koupila od jistého bývalého zaměstnance lichtenštejnské banky LGT ukradený disk se seznamem klientů. To vyvolalo ostrou rozmíšku mezi Německem a Lichtenštejnskem.    

Princ-regent Lichtenštejnského knížectví Alois nejdříve německé úřady obvinil z kupčení s kradenými daty. Šéf německé sociálnědemokratické strany (SPD) Kurt Beck pak mimo jiné prohlásil, že má knížecí rodina podle něj špatné svědomí a že by se Lichtenštejnsko mělo chovat tak, jak je obvyklé mezi civilizovanými státy.