Seznam začal nabízet své služby na mobilních telefonech

Praha - Největší český internetový portál Seznam.cz začal nabízet své služby i pro mobilní telefony. Do konce roku chce firma na mobilech nabízet většinu ze svých zhruba 30 aplikací. Navíc se snaží přesvědčit operátory, aby lidé nemuseli platit za připojení přes wap.

Současnosti nabízí Seznam přes wap kromě vyhledávání devět dalších služeb. Patří k nim přístup k mailu, mapám, slovníku nebo na realitní server. V nejbližší době bude následovat zpravodajství a sport, během roku pak lokalizace služeb prostřednictvím GPS, on-line rezervace nebo mobilní mikroplatby.

Pro vyhledávání firma nasadila technologii, která umožní správné zobrazení všech vyhledaných stránek na displeji mobilního telefonu. Kromě wap platformy, kterou podporuje 80 procent typů mobilních telefonů, Seznam počítá i s aplikacemi pro prostředí Java a Symbian.

Seznam nyní jedná s operátory o změně zpoplatnění mobilního přístupu na internet. „Současná cenová politika mobilních operátorů je velmi nešťastná,“ poukázal výkonný ředitel Seznamu Pavel Zima. Nyní si většinou účtují poplatky v závislosti na množství stažených dat, Seznam jim navrhuje zavedení měsíčního paušálu nebo přístup placený reklamou.

Hlavní příjem z mobilní nabídky firma očekává z placených odkazů v katalogu firem, menší část pak bude tvořit bannerová reklama. Služba se začne vyplácet zhruba od půl milionu uživatelů měsíčně. V Česku je přitom v současnosti kolem 13 milionů aktivních mobilních čísel. Na konci roku portál očekává 500 000 až 800 000 uživatelů u každého mobilního operátora.

Spolupráce velkých internetových serverů s mobilními operátory je v zahraničí běžná. Například skupina T-Mobile měla dosud využívala služeb amerického Googlu. Nově nyní přešla na spolupráci s konkurenčním Yahoo.

Vydáno pod