Dopravu v Německu ochromila stávka, Lufthansa ruší spoje

Frankfurt/Praha - Pracovníci letecké a městské dopravy v Německu stávkují. Zítra k nim přibydou zaměstnanci dalších oborů, například učitelé nebo popeláři. Stávka dnes ráno ochromila 11 letišť, způsobila ale také chaos v ulicích Berlína. Společnost Lufthansa zrušila 300 letů, což poškodilo zhruba 18 000 cestujících. Odboráři požadují, aby vláda o 8 procent navýšila platy zaměstnancům veřejného sektoru.

Stávka podle Lufthansy nejvíce zasáhla služby na letištích ve Frankfurtu a Mnichově. Mezikontinentální lety se však podnik snažil pokrývat. „Pasažéři cestující po Německu, jejichž lety jsou zrušeny, mají použít služeb železnice,“ uvedla Lufthansa. Dodala, že pro jízdu vlakem bude možné použít letenky.

Mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí uvedla, že kvůli protestům byly zrušeny
dva lety mezi Českou republikou a Německem. Letadlo Lufthansy nepřiletělo dopoledne z Düsseldorfu, v opačném směru neodstartoval letoun ČSA do Hamburku.
  
Odboráři na německých letištích stávkují proto, aby přiměli vládu k osmiprocentnímu zvýšení mezd zhruba dvou milionů zaměstnanců veřejného sektoru. Pracovníci služeb ze svazu v těchto dnech „škodí“, kde se dá. Aktivně je dle odhadů zapojeno na šedesát tisíc pracovníků. Ti svou nečinností při odvozu odpadu a například výuce ve školkách brzdí život Němců.

Další samostatnou desetidenní stávku dnes zahájili zaměstnanci veřejné
dopravy v Berlíně. Zastavil se provoz metra, tramvají i autobusů. „Žádáme navýšení platů o nejméně o 12 procent. Jenže berlínský dopravní podnik skoro nic nenabídl. Bude to těžký konflikt,“ zdůraznil mluvčí odborů Ver.di Andreas Splanemann.

Současná stávka porušuje tradiční pravidla. Dříve se v Německu nejprve jednalo. Když se odbory a zaměstnavatelé nedohodli, začala mediace a teprve poté se přikročilo k přerušení práce. Nýní vyhlásily odbory protest předem, a to na dobu deseti dní. Pokud se ale se zástupci vlády a zaměstnavatelů nedohodnou, mohla by pokračovat i po Velikonocích .