Hypoteční krize by mohla zasáhnout i Česko

Praha - Problémy americké ekonomiky a dopady hypoteční krize připadaly Evropě, a především té střední a východní, jako píseň pěná z dálky. Možná, že měly spíše pocit, že na americké krizi vydělají. Aktuální prognózy ale předpovídají, že trh s bydlením by mohl dostat ránu pod pás i tady.

Jen mírný růst ekonomického výkonu zaznamenaly kvůli úvěrové krizi Spojené státy. Stagnace by mohla přerůst i do recese. Pokles výkonu ekonomiky dvě čtvrtletí po sobě ale při zjišťování trpí značným zpožděním. „Je možné, že ekonomika se bude pohybovat někde kolem nuly, kvůli zpoždění statistik se ale taková čísla těžko interpretují,“ upozornil ekonom Luděk Niedermayer v Dobrém ránu ČT. „Světový růst je ale i v odhadech stále nadprůměrný,“ nebojí se o osud světové ekonomiky Niedermayer. Ohodnotil také charakteristické počínání amerických rozhodovatelů, které prý muselo přijít. „Korekce jsou potřeba a ví se to už řadu let, chování Fedu a rychlé rozpočtové stimuly vlády byly předvídatelné bez ohledu na aktuální vývoj,“ doplnil svůj komentář Niedermayer.

Guvernér Fedu Ben Bernanke se nechal slyšet, že banky budou mít další problémy, budou muset odepsat další prostředky a úroky budou dále padat. S negativními vyjádřeními přispěchali i ekonomové Alan Greenspan a Warren Buffet. Akcie na Wall Streetu okamžitě zareagovaly směrem dolů.

Globální úvěrová krize patrně zasáhne i země ve střední a východní Evropě, takže trh nemovitostí v Maďarsku, Polsku a České republice před sebou může mít obtížný rok. Upozorňuje na to analytik investiční banky Morgan Stanley. Relativně izolovaný ale podle něj zůstane realitní trh v Rusku.

Morgan Stanley zároveň ve své zprávě varoval investory před nákupem akcií realitních firem v Česku. Hovořil především o společnosti Orco. Firmu tento postoj nepříjemně zaskočil. „My jsme překvapení tímto názorem, v žádném případě s ním nesouhlasíme. Věříme tomuto trhu, vidíme v něm velký potenciál,“ zdůraznila v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Orco Property Group Petra Zdeňková.

I o pravděpodobnosti recese bude přednášet dnes od 16 hodin hlavní ekonom Evropské investiční banky pro střední Evropu a pobaltské státy Thomas Laursen na fóru Hospodářských novin.