Jihočeské domácnosti budou platit za plyn méně

Jižní Čechy – Energetická společnost E.ON snižuje cenu plynu pro jihočeské domácnosti o 3,5 procenta, ačkoli v ostatních regionech České republiky plyn spíše zdražuje. E.ON je dodavatelem plynu pro jižní Čechy, ostatní oblasti zásobuje RWE Transgas.

Podle Jiřího Gavora, energetického konzultanta společnosti ENA, dodávka plynu obyvatelům jižních Čech sice zlevní, nicméně i po snížení bude cena v tomto regionu pořád vyšší než v ostatních. Jihočeši platí za otop rodinného domku přibližně o 2.500 korun více než obyvatelé ostatních oblastí, po zlevnění o 3,5 procenta se tento rozdíl sníží přibližně o tisícovku. „Důvodem vyšší ceny jsou vyšší fixní náklady na dodávku plynu, protože jižní Čechy nejsou tak plynofikovány jako jiné regiony,“ vysvětluje Jiří Gavor.

Dvě třetiny ceny plynu tvoří cena suroviny, zbývající třetina – fixní náklady na přenos, distribuci a podzemní uskladňování, které vykrývá sezonní nerovnosti - je pak regulována energetickým regulačním úřadem. Rozdílná výsledná cena v jednotlivých regionech je dána především cenou za distribuci, ale podstatná je i odlišnost politiky dodavatelských společností E.ON a RWE, která zapříčiňuje rozdíly v ceně komodity, ačkoli zdroj plynu je stejný.

Od 1. ledna se opět očekává zdražování plynu, které by ale nemělo překročit desetiprocentní hranici. „Přestože je zdražování věnována větší publicita, v posledních letech docházelo ke zdražování i zlevňování a v současné době je cena plynu přibližně na stejné úrovni jako před rokem,“ uklidňuje odběratele Jiří Gavor.

Vydáno pod