Podniky v USA po pěti letech zastavily tvorbu nových míst

New York - Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech minulý měsíc přestali po pěti letech vytvářet nové pracovní příležitosti. Podle průzkumu agentury ADP Employer Services v únoru ubylo 23 tisíc míst, zatímco lednový nárůst agentura zrevidovala na 119 tisíc. Dnešní zpráva je další ranou pro ekonomiku, která je zřejmě na pokraji recese.

Únorový úbytek představoval největší pokles od dubna 2003. Ztráta pracovních příležitostí se přitom nepředpokládala. Mezi ekonomy se očekávalo, že soukromý sektor vytvoří 20 tisíc nových míst.     

Dnešní data od ADP nejsou dobrou předzvěstí páteční zprávy, v nížpřine se vláda oficiální čísla o únorovém vývoji na trhu práce. Analytici v průměru předpokládají, že mimo zemědělství vytvořili zaměstnavatelé napříč americkou ekonomikou 25 tisíc nových míst. Odhady se ale výrazně liší.         

„Zdá se, že zpráva ADP potvrzuje to, co trh předpokládal, a to že počet míst za únor mírně klesl,“ podtrhl ekonom newyorské společnosti Decision Economics. „Přestože průměr odhadů ukázal slabý nárůst, trh možná očekává větší pokles,“ dodal.

Vydáno pod