Nejbohatším mužem planety se stal Warren Buffett, Kellner je v první stovce

New York - Podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes je nejbohatším mužem planety investor Warren Buffett. Poprvé tak překonal spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Billa Gatese, který se umístil až na třetí příčce. Druhé místo v žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú. Za Českou republiku se do první stovky dostal podnikatel Petr Kellner, který obsadil 91. příčku.

Forbes odhaduje, že Buffettův majetek čítá kolem 62 miliard dolarů. O dvě miliardy méně vlastní telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Gatesův majetek vyčíslil časopis na 58 miliard dolarů.

Na čtvrtém místě se umístil indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě - ArcelorMittal. Vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 45 miliard dolarů. Další tři Indové jsou v první desítce. 

Podle Forbesu letos poprvé počet miliardářů překročil tisícovku. Ve světě jich časopis napočítal 1 125, zatímco loni jich bylo 946. Nejpočetnější skupinu tvoří miliardáři se Spojených států (469), za nimi s odstupem následuje Rusko (87).

Čerstvý žebříček nejbohatších osob znamená i úspěch pro Česko. Na 91. místě se umístil Petr Kellner. Jeho majetek Forbes ocenil na 9,3 miliardy dolarů. Ze sousedů ČR si podle očekávání nejlépe vedou Němci, jichž je v seznamu boháčů 59, dále Poláci (6) a Rakušané (4). Žádný z polských či rakouských miliardářů však zdaleka nedosahuje Kellnerova majetku.

Redaktor Týdne Miroslav Motejlek ale soudí, že bylo v žebříčku opomenuto hned několik českých a slovenských boháčů: Andrej Babiš, Pavel Tykač, Karel Komárek, Radovan Vítek, který majetek přepsal na svou matku Miladu Malou, David Beran, Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Milan Fiľo, Josef Tkáč a pravděpodobně i Mario Hoffman. Nejbohatší Češi a Slováci získali podle Motejlíka svůj majetek především díky kupónové privatizaci: „Jejich majetek vesměs nebyl nabyt v souladu se zákonem.“