Aktuálně.cz: Pohledávku u Čepra získala lichtenštejnská firma

Praha - Téměř třímiliardovou pohledávku u společnosti Čepro získala lichtenštejnská firma s nejasným skutečným vlastníkem. Převod pohledávky schválil stejný soudce, který už v minulosti uznal platnost této pohledávky vůči Čepru, a to aniž by se zástupci společnosti dostavili k soudu nebo se měli možnost hájit. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz.

Podle něj se Čepro proti novému rozhodnutí Městského soudu v Praze odvolalo. Také se spekuluje, že peníze společnosti chce získat uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř. 

Soudce pražského městského soudu David Hovorka uznal před několika dny postoupení pohledávky v hodnotě 2,6 miliardy korun. Vlastníkem je teď lichtenštejnská firma Global Licence and Services Establishment. Právníci Čepra kritizují fakt, že soud vycházel z pouhých fotokopií dokumentů a neměl k dispozici úředně ověřené kopie ani přílohy uváděných smluv. 

Podle Aktuálně.cz je lichtenštejnská firma účelově vytvořenou společností bez jakýchkoli aktivit. Za novým majitelem několikamiliardové pohledávky může stát podnikatel Redovan Krejčíř. Nový vlastník má v podstatě dvě možnosti postupu. Buď začne po Čepru pohledávku vymáhat, nebo si ji ponechá a prodá ji dál.

Když soudce Hovorka před třemi lety uznal platnost pohledávky vůči Čepru, manažeři firmy se hájili tím, že o soudních sporech ohledně pohledávky vůbec nevěděli, protože se ztratily soudní obsílky. Během vyšetřování se přiznala pracovnice z podatelny Čepra, že obsílky převzala, ale před svými nadřízenými je zatajila. Uvedla, že za to od lidí spojených s Krejčířem dostala milion korun. 

Podle Čepra pohledávka vůbec neexistuje a byla fiktivně vyrobena v době, kdy ve firmě panoval chaos v evidenci pohonných látek. Tomuto tvrzení dal loni v listopadu za pravdu Ústavní soud, který zrušil rozhodnutí o tom, že je pohledávka platná, a nařídil obecným soudům, aby věc znovu prozkoumaly.