Průměrná mzda loni rostla, znehodnocovala ji ale inflace

Praha - Průměrná hrubá mzda v České republice v loňském roce rostla. Nominálně získala 7,3 procenta, reálně si připsala 4,4 procenta. Vyšplhala se tak na 21.692 korun. Ve čtvrtém čtvrtletí roku růst výrazně znehodnotila inflace. Reálná mzda se zvýšila pouze o 1,9 procenta, což představuje nejnižší růst za poslední dva roky.

„Zvyšování mezd odráží především pozitivní hospodářský vývoj v české ekonomice, rostoucí produktivitu práce, která umožňuje jak zvyšovat mzdy, tak zároveň neohrozit finanční situaci firem,“ komentoval vývoj platů v rozhovoru pro Českou televizi hlavní analytik Patria Finance David Marek.
 
Zvyšování platů ale na konci loňského roku znehodnocovala vysoká inflace, tažená zejména zdražováním potravin a energií. I když mzdy v posledním kvartále vyskočily na 23.435 korun, tedy o 6,8 procenta, skutečný růst byl pouze 1,9procentní. Podobný trend se bude zřejmě prosazovat i na počátku letošního roku. Česká národní banka totiž očekává, že se po prosincovém růstu 5,4 procenta inflace vyšplhá až k šesti procentům.
 
I když platy Čechů rostou, úrovně západních zemí stále nedosahují. „Já se domnívám, že ani v oblastech, kde dosahujeme nejvyšších platů, to znamená v bankovnictví a informačních technologiích, jsme se stále ještě nedostali na úroveň, kterou je možná vidět v západoevropských zemích nebo ve Spojených státech,“ dodal k problematice Marek.