Češi mohou investovat své peníze do piva

Praha - Československá obchodní banka (ČSOB) připravila investiční novinku - akciový fond světových pivovarů. Reaguje tak na sílící poptávku investorů po fondech orientovaných pouze na jedno odvětví. Pivo podle banky slibuje velmi dobrou perspektivu.

Nový fond přináší investorům možnost vložit své peníze do akcií největších světových pivovarů. ČSOB garantuje, že i v případě neúspěšného investování dostanou lidé vložené peníze zpět. Předpokládá ale, že výsledky budou mnohem lepší. „Myslíme si, že kdyby se trh rozvíjel normálně, tak akcie pivovarů vynesou kolem 7 až 10 procent ročně,“ přiblížil očekávání banky ředitel ČSOB Investiční společnosti Jan Barta. Dodal, že pivovarnictví je velmi málo náchylné na otřesy, které v současnosti dominují světové ekonomice.

Příznivý vývoj slibuje pivovarnictví i podle šéfredaktora časopisu Kvasný průmysl Františka Frantíka. Nejlepší příležitosti pro rozvoj nabízí zejména Čína, kde se v současnosti vyrábí 350 milionů hektolitrů piva ročně, spotřeba na hlavu v zemi však představuje pouhých 30 litrů nápoje ročně.

Pivovarnictví nemůže zásadně poškodit ani neúroda chmele a sladovnického ječmene. „Pivovary jsou většinou globální hráči a potřebné suroviny se pěstují po celém světě, tak není až takový problém s jejich zajištěním,“ konstatoval Frantík. Nebezpečí podle něj mohou znamenat pouze některé legislativní snahy Evropské unie, která se snaží konzumaci piva omezit.
 
ČSOB Světových pivovarů 1 patří do kategorie zajištěných fondů. Upisovací období potrvá od 3. do 31. března. Svoji činnost fond oficiálně zahájí 7. dubna. Minimální investice, kterou do něj mohou zájemci vložit, činí 5.000 korun. Dobu splatnosti vložených prostředků stanovila banka na 5 let 7 měsíců.
 
ČSOB spuštěním novinky reaguje na velký úspěch fondu investujícího finanční prostředky do firem obchodujících s vodou. Za dva týdny, během kterých do něj mohli zájemci vkládat své peníze, obdržel 880 milionů korun. Velký ohlas sklidil také fond zaměřený na akcie společností působících v oblasti ochrany životního prostředí, který nabízí nejen ČSOB, ale i Česká spořitelna.