Vývoz českých produktů opět dosáhl dvouciferného růstu

Praha - Meziroční tempo růstu vývozu České republiky se opět vrátilo do dvouciferných čísel. Podle předběžný údajů českého statistického úřadu vzrostl v lednu export vyjádřený v běžných cenách o 11 procent. Zahraniční obchod tak skončil přebytkem 12,2 miliardy korun, což je o 2,4 miliardy Kč více než ve stejném období loni. Analytici se shodují, že výsledné hodnoty potvrzují výbornou kondici ekonomiky.

„Zahraniční obchod vstoupil do nového roku nad očekávání dobrým výsledkem, bilance se v meziročním srovnání zlepšila již dvanáctý měsíc v řadě,“ podtrhl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Přestože se objevují známky dalšího oslabování globální ekonomiky, první měsíc letošního roku pokles zájmu o české výrobky v zahraničí nenaznačil. Vývoz vzrostl o 11 procent, dovoz o 10,3 procenta.    

Dařilo se vyvážet především stroje a dopravní prostředky, připomněl analytik ČSOB Petr Dufek. Za výbornými výsledky stojí podle něj jako již tradičně především vyšší export elektrotechnického průmyslu a automobilek. Naopak na dovozu se podle očekávání podepsaly dražší suroviny. Na druhou stranu před nepříznivými důsledky zdražování surovin chrání Českou republiku sílící koruna.   

Česko si drží výrazně kladnou vzájemnou bilanci se zeměmi Evropské unie. Jednu z nejvýznamnějších rolí hraje v zahraničním obchodě ČR především Slovensko. Stojí za tím především dynamicky se rozvíjející ekonomika, a tedy i rostoucí poptávka. Výrazně záporná je naopak bilance s Čínou, kde objemu dovozu spotřebního zboží stále více hraje do karet slabý dolar, a s Ruskem kvůli dovozu ropy.