Mýtné v únoru vyneslo přes půl miliardy

Praha - Zisky mýtného systému na českých dálnicích a některých silnicích rostou rekordním tempem. V únoru vybrala firma Kapsch, která mýtný systém provozuje, dohromady 508 milionů korun. To je bezmála o 100 milionů více než ve stejném měsíci letošního roku.

Generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix vidí za rostoucími zisky především dobře fungující systém, který je pro řidiče přátelský, a ti jsou tak ochotni s ním spolupracovat. Přiznává však i vliv letošní mírné zimy. „Ekonomika se nezastavila, například stavebnictví a další činnosti běží rychlým tempem dál, a to vyvolává velký nárůst dopravy na silnicích a dálnicích,“ dodává.

Také analytici přisuzují velké výdělky ekonomické aktivitě. „Rychlý růst jak v České republice, tak v okolních zemích zvyšuje tranzitní přepravu přes ČR. Od ledna byl také mýtný systém rozšířen o nové úseky silnic, což samozřejmě výběr mýta zvyšuje,“ zdůraznil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Mýtné dnes v Česku platí řidiči kamionů nad 12 tun na všech dálnicích a rychlostních silnicích v délce zhruba 1 000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy. Průměrná sazba na dálnicích je 4,05 koruny za kilometr, na silnicích první třídy je zhruba poloviční.

Pro letošní rok Feix předpovídá, že zisky z mýtného systému dosáhnou výše až 6,5 miliardy korun. Loni přitom stát od řidičů kamionů tímto způsobem vybral 5,6 miliardy.

Kapsch se v současnosti připravuje na další rozšíření systému na některé silnice první třídy. Do budoucna počítá dokonce s uplatněním na silnicích druhé třídy. V polovině roku proto firma zahájí pilotní projekt na hybridní systém kombinující mikrovlnné a satelitní technologie. Na dálnici D1 má být také stávající systém v kombinaci s novými informačními tabulemi a proměnnými značkami, který bude sloužit k řízení provozu.