Ženy jsou podle OSN na pracovním trhu stále znevýhodněny

Ženeva - Nikdy dříve se ženy na světovém pracovním trhu neuplatňovaly více. Stále však platí, že oproti mužům jsou ženy častěji bez práce a jsou nuceny brát horší a hůře placená místa. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil Mezinárodní úřad práce, ženevská filiálka OSN.

Úřad konstatoval, že ženám s větší pravděpodobností hrozí, že budou nuceny přijmout málo produktivní a nejisté zaměstnání s nízkým platem a bez sociální ochrany.

Podle výroční zprávy úřadu zaměstnanost žen loni činila 52,5 procenta, oproti 78,8 % u mužů. Současně se ve světovém měřítku zvýšila míra nezaměstnanosti žen na 6,4 procenta, v případě mužů na 5,7 procenta. „Více žen má přístup ke vzdělání a na pracovní trh vstupují později,“ uvedla spoluautorka zprávy Dorothea Schmidtová.

Další údaje jsou méně potěšující. V subsaharské Africe pracují více než tři pětiny žen, ale tato práce je nedokáže vytrhnout z bídy. V severní Africe a na Blízkém východě má práci jen čtvrtina, respektive třetina žen v produktivním věku.

Experty znepokojuje, že práci našlo sotva 15 procent severoafrických dívek ve věku od 15 do 24 let. „Je zvláště znepokojivé, že tato statistika zvýrazňuje neschopnost ekonomiky nabídnout uplatnění mládeži, navzdory větším investicím do vzdělání dívek,“ konstatovala zpráva.       Ve vyspělých zemích, včetně Evropské unie opouštějí ženy rychleji než muži místa v průmyslu a hledají uplatnění ve službách. V tomto sektoru je ve vyspělých ekonomikách zaměstnáno více než 84 procent pracujících žen, oproti 61 procentům mužů.