Soud bude rozhodovat o pokutě Exxonu za 2,5 miliardy USD

Washington – Nejvyšší soud Spojených států se bude zabývat případem ropného koncernu Exxon Mobil, který dostal pokutu 2,5 miliardy dolarů (46,7 miliardy Kč) za rozsáhlý únik ropy na Aljašce po havárii tankeru Valdez z roku 1989. Soud dnes sdělil, že přijal dovolání Exxonu a bude se jím zabývat na jaře příštího roku.

Pokutu tvoří odškodné pro komerční rybáře, obyvatele Aljašky, majitele nemovitostí a další poškozené, celkem přibližně pro 32.000 lidí. Nejvyšší soud tak vyslovil souhlas, že se bude zabývat mimořádným opravným prostředkem proti verdiktu odvolacího soudu, podle nějž musí koncern toto odškodnění za havárii tankeru zaplatit. „Pokuta je skutečně rekordní. Podle našeho názoru překračuje rámec námořního práva i jiné podobné rozsudky na federální úrovni,“ uvedl právník firmy Exxon Mobil Walter Dollinger. Na druhé straně ale soud zamítl dovolání poškozených. Ti chtěli zvýšit odškodné zpět na pět miliard dolarů, podle původního rozhodnutí.

Tanker Exxon Valdez způsobil v březnu 1989 největší ekologickou katastrofu v americké historii, když najel na mělčinu asi 40 km od pobřeží Aljašky ve snaze vyhnout se ledovci. Do moře tehdy vyteklo 38.000 tun ropy, která se rozptýlila po pobřeží v délce přes 1900 kilometrů. Rybáři museli přestat s rybolovem a zahynuly tisíce mořských savců a statisíce ptáků. Kapitán tankeru se před nástupem do služby opil vodkou. Exxon za něj ale odmítá nést odpovědnost. Žalobci ovšem tyto argumenty neuznávají. Podle nich společnost pokutu pokryje ze zisku za pouhé tři týdny. V roce 1994 stanovila federální porota odškodné na pět miliard dolarů. Soudce pak sumu snížil na 4,5 miliardy a odvolací soud později na 2,5 miliardy.

Exxon Mobil je podle tržní kapitalizace největší firmou ve Spojených státech. K nejvyššímu soudu se koncern odvolal s tím, že je 2,5 miliardy stále příliš vysoký trest. Podnik dodává, že 3,5 miliardy dolarů již vydal na čištění pobřeží, na kompenzace a na další vyrovnání. Právníci poškozených se proti dovolání Exxonu postaví, napsala agentura Reuters.

Exxon Mobil je jedním z nejziskovějších amerických koncernů. Ve druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 10,26 miliardy dolarů, což je meziroční pokles zhruba o jedno procento. Navzdory poklesu je dosažený zisk čtvrtý nejvyšší, jaký kdy vytvořila firma z USA, jejíž akcie jsou na burze.