Fórum dárců dnes vyhlásí vítěze soutěže TOP Firemní Filantrop 2007

Praha – Podle odhadu ministerstva financí přesahují příspěvky na dobročinné účely 2,2 miliardy korun. Fórum dárců oceňuje české podniky, které přispívají na dárcovské projekty, již čtvrtým rokem. Do jeho soutěže TOP Firemní Filantrop 2007 se letos přihlásilo 50 uchazečů. Jedním z hlavních cílů je upozornit veřejnost na to, že filantropie se stává běžnou součástí podnikatelské činnosti. Přihlášené firmy darovaly dohromady 758 milionů korun.

Prostřednictvím darů si podniky zlepšují své jméno a reputaci vůči veřejnosti. „Z naší strany je to skutečně investice, je pro nás důležité, abychom byli vnímáni jako důvěryhodný partner pro všechny subjekty v daných regionech,“ uvedl manažer značky Plzeňský Prazdroj Vladimír Jurina. Ve věci firemního dárcovství nelze hovořit o tradiční filantropii, kdy se dávají peníze na dobrou věc. „Motivace je vždy spojena s business působením,“ dodala výkonná ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousová.

Top Firemní Filantrop je jediný žebříček v České republice, který už od roku 2004 sleduje peněžní i nepeněžní příspěvky na dárcovské projekty. Průměrná výše daru se pohybuje kolem dvou procent z hrubého zisku, což je číslo srovnatelné se západní Evropou. Česká republika je leaderem mezi zeměmi střední a východní Evropy. Například v Maďarsku nebo na Slovensku se srovnatelné dary pohybují o několik řádů níž.

Zájem české veřejnosti o firemní dárcovství stále roste. Osm z deseti respondentů výzkumu veřejného mínění, který pro Fórum dárců vypracovala společnost Factum Invenio očekává, že společenská odpovědnost firem bude nedílnou součástí jejich podnikání. Ještě větší příspěvky na veřejné účely se mohou očekávat po plánovaném snížení daní.