Česko je atraktivní díky low-cost letům

Praha - Do Česka loni zavítal rekordní počet turistů, utratili zde 134 miliard korun. Ještě více ale utrácejí češi v cizině. Důvodem je větší zájem o cestování celosvětově a sílící koruna.

Česká národní banka v provedení analytické společnosti MAGConsulting představila závěry letošního roku. Původní odhad hovořil o příjmech z aktivního cestovního ruchu o 20 miliard nižších.

„V naší analýze jde o souhrn ubytování, stravování a doprovodných služeb,“ interpretoval výsledky analýzy Jaromír Beránek ze společnosti MAGConsulting. Růst zájmu turistů o Českou republiku se pohybuje vysoko nad světovým průměrem. „Mohou za to především nabídky nízkonákladových leteckých společností,“ myslí si Beránek. „Mezi turisty začínají převládat individuální příjezdy. Doposud k nám jezdily hlavně skupiny,“ všiml si Beránek.

V Česku se v loňském roce ubytovalo 6,7 milionu zahraničních turistů. Rostou i celkové příjmy za ubytování, největší index nárůstu je u luxusnějších hotelů. Stejně tak roste zájem o kvalitní stravování.

Rychleji než příjmy rostly ale devizové výdaje českých turistů. Pasivní cestovní ruch zaznamenal 20procentní nárůst zájmu. „Předpovědi jsou také pozitivní, cestovat se bude stále více,“ uzavřel Beránek.