Americký trh práce poslal dolar na dno

Praha - Pokles tvorby pracovních míst na americkém trhu je další negativní zaoceánskou zprávou z poslední doby. Okamžitě zareagovaly devizové trhy. Dolar se v odpoledních hodinách prodával i za 16,29 korun. Vůči euru oslabil až na 1,5459 USD/EUR. Historická minima lámal i vůči švýcarskému franku nebo japonskému jenu. Reagovali akciové i komoditní trhy, finanční autority i analytici.

Počet pracovních míst ve Spojených státech v únoru podruhé za sebou klesl, ačkoli analytici i investoři počítali s nárůstem. Zaměstnavatelé zrušili celkem 63 tisíc pracovních míst, což představuje nejvýraznější měsíční úbytek za téměř pět let.

Index nezaměstnanosti, který je sledovaným ukazatelem v Evropě, sice klesl z lednových 4,9 na 4,8 procenta, důvodem ale byl tradiční lednový výpadek krátkodobých a sezónních kontraktů.

Je to další potvrzení toho, že americká ekonomika zřejmě dostane nálepku recesní. „Dávám recesi tak 50 procent,“ předpověděl Richard DeKaser, hlavní ekonom National City Corp. „Fed měl být více agresivní,“ doporučil DeKaser. Fed několikrát naznačil, že tento měsíc opět sníží úrokové sazby.

Nízké ceny nemovitostí, slabý dolar a nevýkonný trh práce stahují Spojené státy do recese. O negativní náladě svědčí i výrazný pokles zájmu o futures a opce na akciových trzích.

Americká centrální banka dnes v reakci na aktuální vývoj oznámila, že podpoří největší světovou ekonomiku dalšími penězi. Komerčním bankám chce v březnu poskytnout až 100 miliard dolarů na běžný provoz, a zmírnit tak dopady krize na úvěrových trzích. Původně Fed předpokládal, že komerčním bankám v aukci nabídne pouze 60 miliard dolarů.

Ovlivňují ceny analytiky, nebo analytici ceny?

Vývoj na americkém finančním trhu se v poslední dobou stává atraktivním kolbištěm pro komentátory, analytiky a nejrůznější projekce. Jednou z nich je nejistota na trhu ropy. Čtvrteční rekord ceny, kdy se barel americké ropy prodával téměř za 106 dolarů dnes po otevření obchodování zkorigoval na 104 dolarů, podobně spadl i barel lehké ropy Brent. Později ale ceny zase vystřelily nahoru.

"Trh se obává, že slabost ekonomiky USA by mohla vést ke slabosti v
americké poptávce po ropě," řekl analytik Mike Wittner ze společnosti
Société Générale. Za hodinu už mohl hledat jiné důvody, tentokrát pro růst ceny.

Kuriózní, možná až katastrofický scénář nabídla projekce společnosti Goldman Sachs. Nevyloučila atakování ani dvousetdolarové hranice. Dnešní ceny ropy odpovídají analýze banky z roku 2005, přičemž se vyplnil ten nejhorší možný scénář. Trh s ropou dosáhl takzvaného „superspike“.